طراح کسب و کار کیست؟
طراح کسب و کار چه کار میکند و برای طراح کسب و کار شدن باید چه مهارتهایی را در خود پرورش دهیم…
بازار و مشتریها درحال تغییر هستند. بههمین دلیل است که کسبوکارها باید برای گسترش راههای جدید ماندن در فضای رقابت و ارائه بهترین تجربه ممکن برای مشتری تلاش کنند. طراحی کسبوکار اغلب جهت دستیابی به این منظور کمککننده است. درادامه این مقاله به این موضوع میپردازیم که طراح کسب و کار کیست، چه میکند و چگونه میتوان یک طراح کسبوکار شد. اما پیش از آن لازم است طراحی کسب و کار را تعریف کنیم تا دید مشترکی پیدا کنیم.
طراحی کسبوکار چیست؟
طراحی کسبوکار به سازمانها کمک میکند تا راهحلهای مشتریمحور خود را توسعه دهند. این مهارت ابزارهای متخصصان کسبوکار (تحلیلگران، متفکران کسبوکار و استراتژیستها) را با ذهنیت و متدهای طراحان گرد هم میآورد. طراحی کسبوکار به سازمانها اجازه میدهد تا چالشهای برجسته کسبوکاری را با بکارگیری فرآیندهای تفکر خلاقانه حل کنند و به پرورش و بهبود نوآوری و رشد سازمان کمک کنند.
طراح کسب و کار کیست؟
طراح کسب و کار عضوی از یک تیم چندوظیفهای (cross-functional team) است که بر بهبود تجربه مشتری و حل مسائل او متمرکز هستند. آنها چگونگی تاثیر هر گام از مدلها و فرایندهای سازمانی را بر تجربه مشتریان در نظر میگیرند. طراحان کسب و کار معمولاً نقشی ترکیبی در سازمان دارند که باعث میشود فعالیتهایی را مرتبط با موارد زیر انجام دهند:
- تحقیق و طراحی
- بازاریابی
- فروش
- فناوری
- طراحی سرویس
- منابع انسانی
- استراتژی طراحی
- تحلیل کسبوکار
- مدیریت محصول
- مشاوره مدیریت
طراح کسب و کار چه میکند؟
طراحان کسب و کار رویکرد مشتریمحوری را در طول پروژهها برقرار میکنند. هدف اصلی آنها استفاده از رویکردها و ابزارهای مشتریمحور برای توسعه، نمونهاولیهسازی، آزمودن و اعتباربخشی به مدلهای کسبوکاری جدید است. نقش آنها در پروژهها ارتقای نوآوری درون سازمان است. به هر حال وظایف طراح کسبوکار در یک سازمان ممکن است با دیگر سازمانها متفاوت باشد.
یک طراح کسب و کار:
- کمک میکند تا سازمان از مواجهه با چالشها به روشهای سنتی اجتناب کند.
- بر تمام مراحل پروژه نظارت میکند.
- اطمینان حاصل میکند ذینفعان مزایای بکارگیری مدلها و فرآیندهای جدید را درک کردهاند.
- برای چالشها راهکارهایی به صورت نمونهاولیه (prototype) آماده میکند.
- تحقیقات مشتری و تحلیل رقبا انجام میدهد.
- اصول طراحی و کسبوکار را در پروژهها اعمال میکند.
- مشکلات و نیازهای مشتری را ارزیابی و با دید کسبوکاری تفسیرشان میکند.
- استراتژیهای مرتبط با کسبوکار، ساختار هزینه ها، چشماندازهای رقابتی، نیازها و موفقیتهای غیرقابل مذاکره را درک میکند.
- مدلهای جدید و برهمزننده توسعه میدهد.
- بازار را برای شناخت و ارزیابی فرصتها تحلیل میکند.
- اطمینان حاصل میکند که تمام جوانب مدل کسبوکار با تجربه مطلوب برای مشتری در یک راستا است.
- آزمایشهایی را برای ارزیابی نمونههای اولیه طراحی و اجرا میکند.
- نقشه راهها و طرحهایی برای مدلهای کسبوکاری جدید توسعه میدهد.
- بینشها و دیدگاههای مرتبط با صنعت را مهیا میکند.
- فرصتها را شناسایی و ریسکهارا ارزیابی میکند.
چگونه طراح کسب و کار شویم؟
تفکر طراحی سازمانی هم همانند رویکرد سنتی به تفکر طراحی به تمرکز بر نیازهای کاربران تاکید دارد. این رویکرد شامل شکل دادن پرسونا میشود تا تعریف کنیم که کاربران که هستند، با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند و چطور میتوانیم تجربهای بهتر برایشان رقم بزنیم. باید از دریچهای جدید به مشکلات کسبوکار نگاه کنیم؛ مشکلاتی که ریشه در چالشهای کاربران دارند.
۱. مدرک بگیرید
طراحان کسب و کار با پیشزمینههای مختلفی وارد این حرفه شوند، اما بیشتر آنها در حوزههای کسبوکار، کارآفرینی یا رشتههای مرتبط تحصیل میکنند. برخی دیگر ممکن است تمرکز خود را بر طراحی بگذارند، اما دانستن قوانین کسبوکار بسیار مهم است.
بعد از دریافت مدرک کارشناسی، ممکن است به گرفتن مدرک MBA فکر کنید. این مدرک ممکن است به شما دیدی جامعتر در مورد کسبوکار و فهم بهتر آن بدهد و این امکان را به شما میدهد تا موقعیتهای مختلف را تحلیل و آنها را خلاقانهتر بررسی کنید. همچنین در برخی از فرصتهای شغلی طراحی کسب و کار داشتن مدرک MBA یک امتیاز و یا الزامی است.
۲. تجربه کسب کنید
به دنبال راههای مختلفی برای کسب تجربه باشید. به دنبال تجربهای متفاوت از پیشینه تحصیلی خود باشید تا به شما کمک کند پیشینهای کاملتر برای خود بسازید. برای مثال اگر رشته کسبوکار خواندهاید، به دنبال موقعیتی شغلی در یک آژانس طراحی باشید تا به شما کمک کند در کار خود خلاقتر شوید. اگر طراحی خواندهاید، به دنبال فرصتهایی باشید که به شما اجازه دهد از مهارتهایتان استفاده کنید و یاد بگیرید و با اصول کسبوکار بیشتر آشنا شوید.
۳. مهارتهای خود را توسعه دهید
مهارتهایتان در طراحی کسبوکار را توسعه دهید. روندهای صنعت و رقبای خود را دنبال کنید. از فرصتهای یادگیری بهره ببرید تا مهارت جدیدی یاد بگیرید که به موفقیت شما کمک کند.
مهارت های طراح کسب و کار
حالا که متوجه شدیم طراح کسب و کار کیست و چه میکند، نوبت به شناسایی مهارتها و شایستگیهای یک طراحی کسب و کار میرسد.
برای ورود به دنیای طراحی کسب و کار این مهارتها و شایستگیها را در خود پرورش دهید:
- عملگرایی
- انسان محور بودن
- انگیزه گرفتن با نیازهای انسان
- مهارتهای تفکر خلاقانه
- مهارتهای تفکر نوآورانه
- مهارتهای استدلال ربایشی
- مهارتهای کار تیمی
- مهارتهای تحلیل داده
- مهارتهای تحقیق
- مدلسازی کسبوکار
- توسعه کسبوکار
- آشنایی با روششناسی ناب (Lean)
- همدلی