تفکر طراحی سازمانی چیست؟
تفکر طراحی سازمانی چیست؟ در نگاه کلی تفکر طراحی فرایندی است برای حل خلاقانه مسایل که نوآوری را ممکن میکند. فرایند تفکر طراحی بر این باور شکل گرفته است که توجه به کاربر نهایی باید در مرکز تمام تصمیمها باشد. این نگاه انسانمحور برای هر کسبوکاری نیاز است. سازمانهای موفق پا را فراتر از نفکر به محصول یا خدمت میگذارند و راهکاری را به کاربران خود عرضه میکنند که مطابق با نیازها و خواستههایشان باشد. تفکر طراحی سازمانی مزایایی حیاتی برای موفقیت سازمانها در فضای پیچیده و مدرن امروزی را فراهم میکند.
بکارگیری اصول و روشهای تفکر طراحی سازمانی میتواند منجر به نوآوری سریعتر، پیشی گرفتن از رقبا و کاهش ریسک و عدم قطعیت شود. طبق پژوهش فارستر، تیمهایی که از تفکر طراحی سازمانی بهره میبرند تا ۷۵٪ کاراترند و میتوانند دو برابر سریعتر محصولات جدید را به بازار عرضه کنند. در این مقاله با چارچوب تفکر طراحی سازمانی و نحوه بکارگیری آن در سازمانها آشنا میشویم.
پیدایش تفکر طراحی سازمانی
تفکر طراحی سازمانی رویکردی است که برای اولین بار توسط آیبیام توسعه داده شد تا سازمانها بتوانند از مزایای تفکر طراحی در مقیاس بزرگ و با سرعت بالا که لازمه فعالیت در دنیای مدرن است بهرهمند شوند. تفکر طراحی سازمانی برای رسیدن به نوآوری و تمایز برند سازمان ایجاد شده است. امروزه سازمانها و کسبوکارهای گوناگون در سراسر جهان و طیف وسیعی از صنایع رو به استفاده از این رویکرد آوردهاند. آیبیام این روش را توسعه داده تا تیمهای متنوع بتوانند به شکلی موثر و با تمرکز بر خروجیهای موردنظر کاربران روی پروژههایی در مقیاس سازمانی همکاری کنند. مشابه رویکرد سنتی تفکر طراحی، تفکر طراحی سازمانی هم فرایندی تکرارشونده است که شامل ادراک، اکتشاف، ساخت پروتوتایپ و اعتبارسنجی ایدهها با کاربران میشود.
تفکر طراحی سازمانی توسعه داده شده تا تیمهای متنوع بتوانند به شکلی موثر و با تمرکز بر نیازهای کاربران روی پروژههایی در مقیاس سازمانی همکاری کنند.
تفکر طراحی سازمانی شامل سه اصل تمرکز بر خروجیهای کاربران، بازاختراع بیوقفه و تیمهای متنوع میشود. همچنین این روش سه فعالیت کلیدی را به رویکرد سنتی اضافه میکند: تپهها، بازپخشها و کاربران حامی. بهرهگیری از نفکر طراحی سازمانی به تیم و سازمانتان کمک میکند تا سریعتر ایدهپردازی کنید، سریعتر ایدهها را طراحی، ارزیابی و تست کنید و سریعتر آنها را توسعه دهید. به بیان دیگر مهمترین مزیت بهرهگیری از این روش این است که میتوانید ارزشهای پیشنهادی خود را سریعتر به دست مشتریان نهایی برسانید.
اصول تفکر طراحی سازمانی
برای ترسیم تصویری شفاف از نحوه بکارگیری تفکر طراحی سازمانی مستقیم به سراغ رویکرد آیبیام میرویم. آیبیام به سازمانها توصیه میکند این سوالها را از خود مطرح کنند:
- چطور میتوانیم کاربران را بهتر درک کنیم؟
- چطور میتوانیم راهکارهایی کارا برای پاسخگویی به نیازهای کابران پیدا کنیم؟
- چطور میتوانیم این کارها را در مقیاس سازمانی و با سرعت بالا انجام دهیم؟
تفکر طراحی سازمانی به تیمها کمک میکند تا ریشه این پرسشها را پیدا کنند. این کار با توجه به سه اصل اساسی شروع میشود. اصولی که زمینه لازم برای رسیدن به راهکارهایی که فراتر از انتظار کاربران هستند را فراهم میکنند.
اصل اول: تمرکز بر خروجیهای کاربر
پیشبرد کسبوکار با کمک به کاربران برای رسیدن به اهدافشان
اصل دوم: بازاختراع بیوقفه
لحاظ کردن همه چیز به عنوان نمونه اولیه
اصل سوم: تیمهای متنوع
حرکت سریعتر با توانمندسازی تیمهای متنوع
۱. تمرکز بر خروجی کاربر
تفکر طراحی سازمانی هم همانند رویکرد سنتی به تفکر طراحی به تمرکز بر نیازهای کاربران تاکید دارد. این رویکرد شامل شکل دادن پرسونا میشود تا تعریف کنیم که کاربران که هستند، با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند و چطور میتوانیم تجربهای بهتر برایشان رقم بزنیم. باید از دریچهای جدید به مشکلات کسبوکار نگاه کنیم؛ مشکلاتی که ریشه در چالشهای کاربران دارند.
زمانی که مکالمه را از ویژگیها و کارکردها به سمت کاربران و خروجیهای مورد نظرشان سوق میدهیم، میتوانیم راهکارهایی مفیدتر، کاراتر و خواستنیتر ارایه دهیم.
۲. بازاختراع بیوقفه
بازاختراع بیوقفه به معنی ساخت مستمر نمونههای اولیه به منظور اعتبارسنجی سریع ایدههاست. این کار شامل توسعه سریعتر محصولات برای کاربران، گوش سپردن به بازخودرهایشان، یادگیری و اصلاح میشود.
ضروری بودن برای کاربران و مشتریان در طول زمان به معنی برقراری مکالمهای دایمی از طریق راهکاری است که ارایه میدهید. با ارایه نسل بعدی از راهکارتان، به نیاز انسانیای که به دنبال پاسخ آن بودید پایبند بمانید و ارتباط خود را با محیط در حال تغییر آن حفظ کنید.
۳. تیمهای متنوع
کار کردن با تیمهای متنوع که مهارتها و نقطهنظرهای گوناگونی دارند احتمال یافتن راهکارهای بهتر را بیشتر میکند. تاثیر فعالیتهایی که در تفکر طراحی گنجانده شده (برای نمونه پژوهش، مشاهده کاربران، بارش فکری، ایدهپردازی و آزمایشگری) با افراد و تیمهای متنوع چندبرابر میشود.
تیمهای متنوع از چندین زاویه به مسایل نگاه میکنند. آنها درک بهتری از وضعیت موجود دارند، ایدههای بیشتری تولید میکنند و در نتیجه حلال موثرتری برای مشکلات هستند. هرچند مهار کردن و همسوسازی این نقطه نظرها نیازمند تلاش زیاد است، تضارت این تفاوتهاست که ما را به بهترین راهکارها میرساند.
تفکر طراحی سازمانی را در پروژه بعدی خود به کار بگیرید
گامها و فرایندی که طی میشود بسته به اسکوپ، مقیاس و پیچیدگی پروژه و همچنین ویژگیهای سازمان یا تیم متفاوت خواهد بود. با این وجود تفکر طراحی سازمانی فارغ از این عوامل هدفی مشترک را دنبال میکند: کاربرمحور ماندن تعریف مساله، ایدهپردازی، اعتبارسنجی و تکرار. بکارگیری تفکر طراحی سازمانی شامل این موارد میشود:
- تعریف مساله در قالب بیانیهای کاربرمحور
- استفاده از افراد متنوع در جلسات بارش فکری
- اعتبارسنجی ایدهها با کاربران واقعی
- اندازهگیری پیشرفت بر اساس کیفیت پاسخگویی به نیازها و خواستههای کاربران
- لحاظ کردن همه چیز به عنوان نمونه اولیه و تکرار مستمر
- توجه همیشگی به تمرکز بر نیاز کاربران به جای ساخت محصولات یا توسعه امکانات
جمعبندی: تفکر طراحی سازمانی چیست؟
تفکر طراحی سازمانی ابزاری قدرتمند است که در صورت پیادهسازی اصولی میتواند سازمانتان را متحول کرده و نوآوری را رقم بزند.
نکاتی که باید به خاطر بسپارید
- تفکر طراحی سازمانی توسط آیبیام توسعه داده شده است.
- تفکر طراحی سازمانی همانند رویکرد سنتی به تفکر طراحی، فرایندی تکرارشونده است.
منابع
- IBM. Enterprise Design Thinking.
- Voltage Control, What is Enterprise Design Thinking
معرفی دوره آموزشی تفکر طراحی
دوره تفکر طراحی، دورهای عملی برای یادگیری مهارت طراحی محصولات، خدمات و کسبوکارهای بهتر برای افرادی است که میخواهند کارها را نوآورانهتر، با مشارکت بیشتر و جذابتر دنبال کنند. شرکت کنندگان در این دوره، با مهارتهای پایه تفکر، حل مسئله به سیاق طراحان و اصول و چارچوب تفکر طراحی آشنا میشوند و فرصت تجربه روشهای دیزاین را خواهند داشت. هدف از برگزاری این دوره توانمندسازی کارآفرینان جوان و فعالان اکوسیستم استارتاپی برای مواجهه با مسائل پیچیده جهان امروز است.